tisdag 26 oktober 2010

Rätt diagnos svårt inom psykiatrin så länge vi bortser från området HHP

I Läkar tidningen, se länk längre ned på sidan, skriver Andreas Fries att rätt diagnos behövs för rätt behandling och att "Kunskapen om autismspektrumtillstånd (AST) hos vuxna brister inom psykiatrin. Patienter med AST finns på alla slags mottagningar och i slutenvård under fel diagnoser. De missförstås och felbehandlas. Ofta anses de besvärliga eller terapirefraktära. Många av dem hyser en berättigad misstro mot psykiatrin. Rena övergrepp från sjukvården förekommer."

Visst behövs rätt diagnos för ett bemötande som är så bra som möjligt, både vad gäller behov av kompensation och behov av stimulering - allt individuellt anpassat efter individens speciella behov MEN;

så länge vi utesluter området human haptic perception (HHP), och förståelsen för hur störningar inom dessa områden kan påverka utvecklingen av individens beteenden, samtidigt som vi tenderar utesluta viktiga bakomliggande orsaker till dessa störningar, så menar jag att den svenska sjukvården inte kan stoltsera med att ge rätt diagnos och rätt bemötande.

Störningar inom området HHP behöver, likt störningar inom området syn och hörsel, bedömas på ett så tidigt stadium som möjligt för att individuellt behov av bemötande, i form av kompensation och stimulering, skall kunna sättas in i förebyggande syfte - allt för att förhindra att individen utvecklar avvikande beteenden som är typiska för de tre områdena som hör till området HHP.

Kompensation och stimulering ger individen möjligheter till ökad delaktighet i aktiviet och relation - vilket leder till en ökad livskvalitet och tillhörighet!
Kompensationen kan vara både fysisk och psykisk och är jämförbar med glasögon, hörapparat, linser, sitta nära, mer ljus etc.
Stimuleringen ger ökad balans i biokemin och därmed ökade möjligheter till bl.a. ta emot beröring, bli medvetenhet om den egna kroppen och den egna rörelsen, ökad förmåga till koordination och automatisering av rörelsen - en viktig beståndsdel i aktiviteter såsom att svälja, tugga, tala, skära, skriva, läsa etc.
Det anpassade bemötandet ger inte bara individer med autismspektrumtillstånd, utan även indivder med läs- och skrivsvårigheter, ätstörningar, ADHD etc. en ökad livskvalitet.

Som sagt "Utan diagnos finns stor risk för felaktigt bemötande, orimliga krav samt kontraproduktiva medicineringar, psykoterapier och rehabiliteringsförsök. Rätt diagnos skyddar mot allvarliga felbehandlingar. Dessutom har den diagnostiska processen ofta en terapeutisk verkan"

Här är länken till Läkartidningens artikel;
http://www.lakartidningen.se/engine.php?sectionId=0&articleId=15274

Boken Kärnfrisk familj får hård kritik även av svenska läkare

Kärnfrisk familj, Rask af mad, Stenålderskost, Maten och folksjukdomarna, Den självläkande människan
Det finns en bok som kan vara något bättre (om jag uppfattat Norsk Protein Intoleranse Forening, www.npif.no rätt...) än "Kärnfrisk familj". Den är skriven av en mamma som är näringsterapeut, med tre egna barn som bl.a. hade neuropsykiatriska funktionshinder. De blev friskare efter en kostomläggning - genomsnittet för ett positivt resultat, efter en kostomläggning, är 7 månader! Kan det vara så att svenska herrar doktorer inte har något tålamod!?
Boken "Rask af mad" är skriven av Carmen Villefrance www.carmenvillefrance.dk

I Dagens Nyheter (länken finner du längre ned på sidan) kan vi läsa att boken Kärnfrisk familj fick hård kritik när den kom ut i Danmark - i Sverige är man inte ett dugg sämre utan stämmer in i kritiken... Rädslan för att folk skall börja förstå gör att herrar doktorer och forskare skälver - tänk om en del föräldrar tar efter och tänk om den förväntade ökningen av "medicinering mot" bl.a. autism inte blir vad man tänkt sig!

www.karnfriskfamilj.se kan du läsa mer av vad redan Norsk Protein Intoleranse Forening och föreningen Vår Vei, www.varvei.no och Föreningen Mot Kroniska Besvär, www.motkroniskabesvar.se redan försökt förmedla - men ju fler vi blir, desto starkare blir vi mot dessa herrar doktorer och forskare som försöker tysta ned dessa beprövade erfarenheter, den forskning och de studier som visar att proteinintolerans mot mjölk- och mjöl- samt sojaprodukter och att kvicksilver, andra gifter och brister kan vara en av de bakomliggande orsakerna till att vissa av de individer som får neuropsykiatriska eller psykiatriska diagnoser har utvecklat just de beteenden som utgör kriterier för dessa diagnoser! Dessutom har dessa herrar professorer, och andra högt ansedda människor i vårt land, sedan mage att tysta ned dessa kunskaper, denna beprövade erfarenhet, genom att påstå att det inte finns någon evidens för det vi ser!

Genom dessa ord begår dessa professorer och andra högt uppsatta herrar ett brott mot de mänskliga rättigheterna eftersom då allt för många individer fråntas rätten om att få information om vilka möjligheter det finns att bli friskare!!! Man gömmer sig bakom evidens och vetenskap medan allt för många, allt i från tusentals föräldrar, hundratals läkare och terapeuter, redan har sett effekten av en kostomläggning - nämligen att möjligheterna finns för en stor procent av dessa individer att bli friskare!

Du kan söka på nätet efter Agenda 50 och läsa mer om vilka rättigheter personer med funktionshinder har! Enligt HSL, Hälso- och sjukvårdslagen, är vi som arbetar inom sjukvården skyldiga informera om vilka andra behandlingsmetoder som finns att tillgå!

Jag kan varmt rekommendera böckerna samt även boken om "Stenålderskost", se bilden, boken "Maten och folksjukdomarna" av Staffan Lindeberg - dessa författare har dock inte lagt in några synpunkter om neuropsykiatriska eller psykiatriska funktionshinder, endast sina kunskaper om hur dåligt anpassade vi är för mjölk, vetemjöl och socker. De beskriver vilka sjukdomar som kan utvecklas med hjälp av en felaktig kost; kranskärlssjukdom, stroke, ateroscleros (åderförkalkning), diabetes typ 2, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck (hypertoni), blodfettrubbningar, hjärtsvikt, åldersdemens, cancer, osteoporos (benskörhet), rakit (engelska sjukan), järnbrist, autoimmuna sjukdomar - där jag vill nämna att en del av de läkare som arbetar med proteinintolerans menar att ääven autism är en autoimmun sjukdom...

Andra bra böcker är bl.a. "Sockerbomben" av Bitten Jonsson och "Egenvård" av Dr Karl-Otto och Dr Bertil Dahlgren, www.helhetsdoktorn.nu , samt "Den självläkande människan av Susanna Ehdin... på hemsidan för Föreningen mot kroniska besvär, www.motkroniskabesvar.se , kan du finna ännu en bok som styrker vad samtliga andra böcker bekräftar nämligen att "Kärnfrisk familj" är något som kan hjälpa ditt barn, eller dig själv, bli friskare, likt de andra böcker, och hemsidor jag har nämnt samt att där finns mer och mer och snart kan de inte hejda oss!!!

Exempel på mer är www.neurozym.com och www.defeatautismnow.com och www.behandlaautism.nu och www.drneubrander.com och www.bluezones.com o.s.v. Om du går in på www.youtube.com/watch?v=aEw0Y5LJ6vg&NR=1 kan du finna många filmer, bredvid denna film, som dokumenterar vad de inte längre får lov att dementera eller hålla tyst om - det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna!

Här har du länken till Dagens Nyheters artikel om boken Kärnfrisk familj;

måndag 25 oktober 2010

Bipolär eller "bara" en proteinintolerans?



Gränserna mellan sjukt och friskt

Åsa Moberg undrar, i sin artikel på hd.se, när hon läser "Mitt galna liv" av Arvid Lagerkrantz, "Vad beror det på? Är sjukdomen så omöjlig? Eller är psykiatrin fast i gamla föreställningar om vad som är verksam behandling?" där hon samtidigt menar att alla borde unna sig denna läsupplevelse om de flytande gränserna mellan sjukt och friskt...

En kostdagbok över längre tid kan ge svar åt många

Jag menar att en kostdagbok, där man noggrannt antecknar allt man äter och dricker, vad man är sugen på och inte sugen på, och vad man äter under dagens och nattens timmar, dygn efter dygn, månad efter månad torde ge dig ett svar - ett svar som du möjligen inte vill höra! Med största sannolikhet har du svårt hålla dig borta från mjölk- och mjölprodukter. Efter någon vecka, eller två, kan du med största sannolikhet se att det är sådana produkter som du äter mest av. Socker likaså.

Samtidigt som du för denna kostdagbok skriver du in när du börjar känna dig sämre och bättre. Hur det känns innan du blir som allra sämst, hur det känns i din kropp när du går mot en friskare period. Följ din kostkurva och se OM det hänger ihop med vad du ätit, när du ätit och hur du ätit - är det så att gränserna mellan sjukt och friskt följer gränserna mellan förändringen i kosten? Mår du sämre framåt kvällen och natten och lite bättre framåt morgonen eller förmiddagen, innan du hunnit stoppa i dig så mycket mat?

Hur mår du om du äter så rena produkter som möjligt* av frukt och grönt och ljust kött, med så lite socker och andra smakförstärkare som möjligt, under en längre period, låt oss säga under två till tre veckor? Klarar du överhuvudtaget av det** eller tenderar du få abstinensbesvär***, likt en alkolist!?

Känner du igen dig i beskrivningen kan orsaken till ditt mående vara att din kropp har stora svårigheter med att bryta ned proteinerna**** i mjölk-, mjöl- och sojaprodukter samt att du hör till de sockeröverkänsliga*****... inte sällan har du även en finnig hy - en hy som är i ett ständigt inflammatoriskt tillstånd över ansikte hals och kanske även hela ryggen - ett tillstådn som släpper taget i takt med att kostomläggningen gör sin verkan!

Tycker man att det här låter jobbigt - då får man mer än gärna hänge sig åt medicinen

Ingen blir gladare än läkemedelsföretag, ARLA och sockerbolag om du anser att en anpassad kost# blir för jobbig att ta sig igenom - fördelen med en anpassad kost , tillsammans med kosttillskott, är att det oftast leder till att man blir betydligt friskare samtidigt som man visar sina barn hur de kan hålla sig friskare genom livet!

I båda fallen, anpassad kost eller medicinering, gäller god sömn, gott umgänge och aktivitet som ger rörelse och motion i goda vänners lag, eller ensam om du föredrar det... läs mer på www.bluezones.com

* produkterna skall inte vara processade samt vara fria från mjölk- och mjölproteinerna (bl.a. gluten och kasein - således hjälper det inte med laktosfri mjölk!) samt soja (överkonsumtion av soja kan utveckla schizofreni hos de personer som saknar de enzymer, i tarmarna, som skall bryta ned proteinerna i soja!!!)

** under loppet av tre till 7 månader bör man få en fullgod effekt, således att man känner sig betydligt friskare, men för vissa av oss kan det ta lite längre tid

*** det kallas proteinintolerans när man har svårigheter bryta ned dessa produkteroch när dessa gifter, opioida peptider, går ut ur kroppen kan man få reaktioner likt en så kallad baksmälla med huvudvärk, kall- och varmsvettning, skakningar och sug efter mjölk eller vitt bröd eller liknande. Vid svårare fall kan man få migrän av olika grader.

**** läs mer på www.npif.no och www.neurozym.com samt gå även in på filmen, och boken, på samma sida, och se och läs mer om problematiken

**** läs mer om sockeröverkänslighet i Sockerbomben av bl.a. Bitten Jonsson samt i Den självläkande människan av Susanna Ehdin (www.ehdin.com )

# en god matsedel att följa kan du oftast få genom www.npif.no och ett medlemsskap där eller via böckerna Stenålderskost alternativt Kärnfrisk familj (Googla och beställ via nätet) där kan du bl.a. följa en sexveckorsmatsedel

Ätstörningar och självskadebeteenden hänger ofta ihop

Ätstörningar och självskadebeteenden hänger ofta ihop - med opioida peptider
Opioida peptider har en morfinliknande effekt! De orsakar bl.a. störningar inom området känsel - störningar som utvecklar avvikande beteenden, beteenden som diagnostiseras och medicineras...

Självbevarelsedrift att reglera kosten?

Kan det vara självbevarelsedrift att reglera kosten då man mår dåligt av den kost man äter, eller då man blir överkänslig för stimuli via beröring genom den kost man äter? Skulle det möjligen kunna kallas för ett naturligt fenomen?

Självbevarelsedrift att självskada sig?
Att utveckla ett självskadebeteende, då den kost man äter med största sannolikhet ger upphov till störningar inom området känsel, skulle möjligen också kunna kallas för självbevarelsedrift - precis som när man varit hos tandläkaren och blivit bedövad!? Man nyper, eller biter, sig i kinden för att känna att den är där... Hur beter man sig då när man får känslan av att "man bor" i en bedövad kropp eller när hjärnan känns som den är "inlindad i bomull"... möjligen kan man ta till metoder som att rispa, eller skära sig samt dunka huvudet hårt i väggen för att få bekräftelse - bekräftelse på att kroppen, eller hjärnan, är där, trots känslan av att den inte är där...

Känslan kan mycket väl uppstå av de opioida peptiderna som härbärgerar ens kropp - opioida peptider som uppkommer då vi inte har de enzymer, i våra tarmar, som skall bryta ned proteinerna i mjölk, mjöl och soja - opioida peptider som har en morfinliknande effekt på vårt nervsystem... det är därför som Ethan "ser full ut" på videodokumentationen, där han tillfrisknar inom loppet av tre veckor* (så fort går det inte för alla!) när hans kropp slipper belamras med mjölk-, mjöl- och sojaproteiner som den inte kan bryta ned!

Tystnad kväver uppkomst av kunskaper som kan ge andra möjligheter
Total tystnad, inom den svenska sjukvården, kväver de kunskaper om vad proteinintolerans kan orsaka för beteendeavvikelser - kunskaperna om medicinenes goda effekter på dessa beteendeavikelser tillåts däremot att manglas ut dag och natt, genom media, utan någon som helst form av ifrågasättande... ifrågasättande tystas ned med orden evidens och vetenskap - hur beprövat det än må vara!

Kanske bäst att jag håller tyst om vilka möjligheter som finns, till ett friskare liv - för dem som har fått, eller förväntar sig få, neuropsykiatriska, psykiatriska och vissa neuromuskulära diagnoser - genom kompensation (fysisk och psykisk) och stimulering (anpassad kost, kosttillskott samt via lek- och fritidsaktiviteten)...

Kanske bäst att hålla tyst... genom tystnaden kvävs alla nya kunskaper - en taktik som den svenska sjukvården tagit fasta på!

I artikeln som presenteras på DN kan vi läsa att självskadebeteenden är vanligt i samband med ätstörningar...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvskadebeteende-vid-atstorning-1.1184997

Influensavaccin ger kramper - återigen bekräftat

Så var vi då där igen - influensavaccin ger kramper... via denna länk, www.nyfikenvital.org/?q=node/3017 , kan du få än mer fakta om vaccinets negativa inverkan på vår redan så ömtåliga biokemi. En biokemi i obalans ger en individ i obalans - följden kan tolkas som en neuropsykiatrisk, psykiatrisk eller neurologisk åkomma där man "tystar ned" orsaken till åkomman. Orsaken kan vara vaccin, liksom proteiner (opioida peptider), andra gifter och brister i det vi stoppar i oss själva och våra barn!