torsdag 7 juni 2007

Diagnos viktigare än orsaken - kunskap leder till tillfrisknande


Tillfrisknandet innebär ett bättre mående - dock möjligen aldrig helt frisk, symptomfri...


Symptom på perceptionsstörningar är olika former av beteenden som vi sätter namn på i form av diagnoser, oftast i form av olika neuropsykiatriska funktionshinder.


Funktionshindren härrör oftast från perceptionsstörningarna och beroende av intensitet och utbredning blir reaktionen olika; allt från mycket kraftig till ingen reaktion alls på stimuli; vi får en över- och/eller underreaktion jämfört med barn av samma kön och ålder.


Om någon påstår att beteendena ej beror på perceptionsstörningar skall de först påvisa att så ej är fallet genom att en noggrann bedömning av eventuella över- och/eller underreaktioner för stimuli via beröring, balans, led- och muskel samt ljus, ljud, lukt och smak utföres!"


"Tillfrisknandet från diagnosen" sker med hjälp av Omega 3 och andra kosttillskott, anpassad kost, sensomotorisk stimulering och kompensatoriska åtgärder.


* Tillfrisknande med hjälp av kosttillskott i form av Omega 3 är idag ett kännt faktum! Jag har berättat om detta tidigare och de "samlade kunskaperna" kan man läsa om på fettsyror.nu I BEAKTAN att detta är en sida som vurmar om sin vara; andra goda Omega 3-bärare finner Du i kallpressad linfröolja från ex pH-balans, i UDO'S CHOICE, i morEPA, i Efalex m.fl.


* Tillfrisknande med hjälp av vitamineraler, tillsammans med Omega 3, är positivt för kroppen, eftersom den ofta är utarmad p.g.a. en läckande tarm. Vitamineraler finner Du i nässel- och nyponpulver, i Dr Donsch Bach vitamineraler m.fl. som man blandar ut i lite Proviva, gärna blåbär, där även lite tarmbakterier då erhålls!

Häll på lite varmt vatten så blir drinken ljummen och sist, men inte minst, tillsätt 1 msk Omega 3 - en nyttig soppa morgon, middag och kväll!


* Tillfrisknande med hjälp av kosttillskott i form av tarmbakterier, tarmbakterier som är framtagna ur individer som har egenskapen att kunna bryta ned proteinerna i mjölk och mjöl! De finns att köpa i Norge och på några få ställen i Sverige, och heter ProbioZym. Tarmen balanserar sig förvånansvärt snabbt!


* Tillfrisknande med hjälp av en anpassad kost, där man utesluter mjölk-, mjöl- och sojaprodukter eftersom många av de individer som drabbas av neuropsykiatriska funktionshinder ofta saknar de enzymer, i tarmarna, som bryter ned proteinerna i dessa produkter.

Dessa människor har en mjölkintolerans och/eller en mjölintolerans - de följs inte allt för sällan åt!

Det är 8-9 proteiner i mjölk och mjöl som tarmen skall klara av att bryta ned! Proteinerna blir endast till opeoida peptider, i stället för till aminosyror, om man ej klarar bryta ned dem. De opeoida peptiderna har en morfinliknande effekt på nervsystemet - därav måste man anpassa kosten!

Det tar allt i från 3 månader upp till 4 år innan man blir av med alla peptider som orsakar funktionhindren!


* Tillfrisknande med hjälp av sensomotorisk stimulering via lek- och fritidsaktiviteten är något som studerats och påvisats genom årens lopp. Det mest kända är väl Bunkefloprojektet! Daglig sensomotorisk stimulering såsom klättring, simning, snorkling, brottning, ridning, paddling, grävning, kavling, knådning etc. leder till bättre koordination, uthållighet, koncentration etc.


* Tillfrisknande genom kompensatioriska åtgärder; kompensatoriska psykiska och/eller fysiska åtgärder bidrar till att individen får lov känna "jag kan - fast så här i stället - jag duger!"

Lika självklart som att få använda glasögon för en individ med synstörningar skall det vara att få använda en dator och/eller en MP3-spelare för en individ med skriv- och/eller lässvårigheter!

Dessa svårigheter bottnar i kinestetiska perceptionsstörningar SÅ LÄNGE ingen bevisar någonting annat!

Motorikens betydelse för utformandet av rörelsen och det motoriska minnet, har allt för länge blivit "bortglömt" i skuggan av de som hävdar att läs- och skrivsvårigheter beror på störningar inom syn (visuella) och hörsel (auditiva)... naturligtvis kan det ligga där också MEN en nedsatt förmåga till automatiseringen av rörelsen påverkar förmågan att skriva och/eller ljuda!

Lika självklart skall det vara att individen får längre tid på sig att utöra vissa saker ex. skriva, läsa (med eller utan kompensation), får lov att ligga i stället för att sitta eller använda saccosäck i själva fasen där man skall koncentrera sig på att lyssna (och inte sitta)... och så vidare!


Allt för att förhindra mobbing och utanförskap!